Dirigent


afbeelding1

Geert Jan Kroon (Meppel 1981) heeft zijn muzikale roots in Steenwijk, waar hij speelde bij Crescendo en les had van Karel Jager. Na een carrière in de ICT besloot hij verder te gaan in de muziek. Hij studeerde muziekwetenschap aan de Rijksuniversiteit Groningen en deed zijn master aan de Universiteit van Utrecht. In zijn hoedanigheid als musicoloog werkt hij aan veertiende-eeuwse polyfone muziek uit Frankrijk. In het bijzonder werkt hij aan de Roman de Fauvel. Hij was een van de gastsprekers tijdens de Montpellier Codex Fascicle 8 conferentie aan Oxford University.  Naast de opgepikte kennis in zijn muziekstudies is hij autodidact componist.

 

De nodige begeleiding ontvangt hij van John Blanken en Oliver Waespi. Sinds 2015 worden zijn stukken  uitgegeven via de uitgeverij Tower Edition. Stukken van zijn hand zijn: Dante’s Descent, Those Gazing Eyes Soaring the Skt en Fanfare de Angelus. Speciaal voor het 110 jarig bestaan van Jeduthun Oldemarkt heeft hij een stuk gecomponeerd Saint Lambert. In zijn componeren zoekt hij naar een nieuw geluid met afwijkende toonladders, clusterharmonieen en uitgebreide tonaliteit zonder daarbij de luisteraar uit het oog te verliezen.

 

Als dirigent begon hij als invaller en assistent dirigent bij diverse fanfares en brassbands. Momenteel is hij dirigent van CMV Jeduthun Oldemarkt en Flevo Brass  Emmeloord, en CMV ‘De Bazuin’ Ureterp.. Als invaller/(sectie)repetitor werkte hij onder andere bij Soli Brass Leeuwarden, Pro Rege Heerenveen, Wâldbrass Kollum, Harmonie KZHM Zeist en Fanfare de Bazuin de Wetering.

Geert Jan is daarnaast nog actief als euphoniumblazer bij Soli Brass Leeuwarden (www.solibrass.nl), geeft muziekles op verschillende plekken en schrijft voor de het Brass Info katern in de Klankwijzer. Zijn muzikale activiteiten ontplooit hij via zijn onderneming GJK Music (www.gjkmusic.nl).